Un proiect editorial realizat de
PortalInvatamant.ro

Un proiect editorial realizat de PortalInvatamant.ro
Evaluare Nationala 2024 clasa a VIII-a. Modele de teste [REZOLVATE] la limba si literatura romana

Teste rezolvate la limba si literatura romana pentru Evaluarea Nationala clasa a VIII-a 

TESTUL NR. 1 

Subiectul Iā€‹  

Citeste fiecare dintre textele de mai jos pentru a putea raspunde cerintelor formulate. 

Textul 1  

  Programul de la Turing-Club era pe sfarsite. In asteptarea probei finale de viteza, tribuna urmarea cu hohote de ras ultimele sarituri de trambulina. Concurentii cadeau unul dupa altul, ca si cum cineva i-ar fi aruncat de sus in zapada. Foarte rar cate unul reusea sa se mentina pe schiuri si sa se opreasca reglementar in fata tribunei, unde il primeau salve de aplauze. Gunther urmarea cu entuziasm sau cu indignare fiecare noua saritura. Avea simpatii capricioase pentru unul sau pentru altul dintre concurenti, si ii striga ca sa le dea curaj in clipa plecarii sau ca sa-i certe, dupa ce au cazut. Nora se temea sa nu-l oboseasca aceasta agitatie si uneori ii punea mana usor pe umar ca sa-l calmeze. Locul din dreapta ei era mereu gol. Paul nu se intorsese, si Nora se intreba daca se va mai intoarce vreodata. Nu i se parea cu neputinta sa fi plecat pentru totdeauna. Poate ca la cabana o astepta un bilet al lui, unul din acele bilete scurte, rastite, pe care omul asta lenes stie asa de bine sa le scrie pe un colt de masa, inainte de a fugi…  
  Concursul de sarituri era terminat. Partia ramanea libera pentru ultima cursa de viteza. Arbitrii isi transmiteau prin palnii de carton ordine si comenzi de la o extremitate la alta a terenului. Toata lumea se retragea in tribune. Intr-o clipa, intreg terenul era pustiu, si o tacere incordata acoperi toate zgomotele de pana atunci. Cele doua echipe de cate cinci oameni – S.K.V. si T.C.R. – urmau sa coboare de sub varful muntelui, pana in fata tribunelor, in linie dreapta. „Schuss“ spunea regulamentul. Distanta nu era mare, nici 600 de metri, dar panta era prapastioasa, si orice fel de frana – plug, christiane sau telemark – erau interzise. Mai contribuia la atmosfera de emotie generala punerea in scena a cursei: fanioanele care se agitau in tacere, acordeoanele care cantasera tot timpul, dar acum se oprisera la un semn al juriului. La baza stancii din varf a Postavarului, cele doua echipe se vedeau aliniate ca niste bile negre pe zapada. 
  O detunatura de pistol deschise cursa. In primul moment nu se vazu nimic, decat un nor de zapada, care cobora vijelios ca o avalansa. Pe urma, unul cate unul, alergatorii se desprinsera din negura, la
distante mici unul de altul, imposibil de recunoscut sau de urmarit. Partizani ai uneia sau alteia din echipe, taceau cu aceeasi intensa neliniste. Jocul era orb. Nu se stia cine vine intai, cine castiga, cine pierde. Un strigat trecu prin toata tribuna: unul din alergatori cazuse. Venea peste cap rostogolindu-se la vale, cu schiurile impiedicate unul de altul. Echipa lui era pierduta. Regulamentul elimina din competitie echipa care nu sosea cu toti echipierii la finele cursei. Lumea sarea peste tribune spre masa juriului cerand explicatii, punand intrebari: cine? cine? cine? Omul continua sa se rostogoleasca pe panta, in timp ce alergatorii ceilalti treceau pe langa el, continuandu-si cursa. Sosirea se petrecu intr-un tumult general. Fiecare echipier ajuns pe linia de sosire era smuls de public, care il recunostea, ii striga numele. Erau cinci de la S.K.V., erau numai patru de la T.C.R… T.C.R.-ul era scos din lupta! Ba nu! Si de la T.C.R. tot cinci erau. In imbulzeala se gresise numaratoarea. Toti zece alergatorii terminasera cu bine cursa. Clasificarea urma sa se faca dupa cronometraj. 
Mihail Sebastian – „Accidentul“ 
 
 
Modelul de subiect prezentat este extras din lucrarea Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a. Pregatiti-va din timp copilul pentru Evaluarea Nationala 2024! Click AICI pentru detalii si comenzi.  

Textul 2 
Sportul 
 
  Un sport reprezinta o activitate de natura fizica si implica, de asemenea, ideea de competitie. Totodata, sportul este o activitate care poate influenta stilul de viata, sanatatea sau personalitatea unui om. 
  Sporturile se pot categorisi in individuale (de exemplu atletism, haltere, tir sportiv) sau de echipa (de exemplu baschet, canotaj).
  Cuvantul sport are o lunga istorie, avandu-si originea in cuvantul latin deportare, care, printre sensurile sale primordiale, insemna a iesi afara pe poarta, adica a iesi in afara zidurilor orasului pentru a se dedica activitatilor sportive. Tot din acest termen, isi au originea in provensalul deportar, spaniolul deportar si francezul despoter (divertisment, distractie); de la acest cuvant francez a luat nastere, in engleza din secolul al XIV-lea, termenul disport, ce in preajma secolului al XVI-lea, s-a transformat in sport. 
  Sportul, prin insasi natura sa, incurajeaza diversitatea intr-o lume culturala. Pe masura ce tarile si natiunile se apropie tot mai mult unele de altele, dar isi pastreaza identitatea culturala, sportul este un domeniu in care se invata ca diferentele culturale, nu numai ca trebuie acceptate, dar reprezinta o bogatie ce trebuie cultivata si pretuita. Conceptul sportiv poate deveni un „indicator de schimbare“ a societatii globale, de anticipare, evolutii si schimbari prin deschiderea simbolica a relatiilor interstatale. Sportul devine si trebuie considerat, astfel, ca o oglinda a culturii si a societatii, caci el reprezinta sperantele si perspectivele viitorului. 
alimentatiesisport.wordpress.com/despre/ 

A. 

1. Noteaza, din Textul 1, doua tipuri de frana care erau interzise schiorilor in ultima competitie. 

2. Scrie in caseta litera corespunzatoare raspunsului corect, valorificand informatiile din Textul 1.
Cati participanti trebuiau sa aiba echipele de schi pentru concursul de viteza?
a) 10 participanti 
b) 3 participanti
c) 6 participanti
d) 5 participanti
Raspunsul corect: 
 

3. Scrie in caseta litera corespunzatoare raspunsului corect, valorificand informatiile din Textul 2.
Sporturile pot fi:
a) numai individuale
b) numai de echipe
c) numai masculine
d) atat individuale, cat si pe echipe
Raspunsul corect: 
 

4. Scrie in caseta litera corespunzatoare raspunsului corect, valorificand informatiile din Textul 1.
In fragmentul extras din textul „Accidentul“, de Mihail Sebastian, se evidentiaza:
a) un concurs de inot
b) un concurs de sarituri in bazinul de inot
c) un concurs de sarituri cu schiurile
d) un concurs de sarituri cu schiurile si o cursa de viteza
Raspunsul corect: 
 

5. Noteaza X in dreptul fiecarui enunt pentru a stabili corectitudinea sau incorectitudinea acestuia, bazandu-te pe informatiile din cele doua texte:  
 
Enuntul Corect Incorect
Tribuna nu era amuzata de ultimele sarituri de trambulina.    
Cursa de viteza are un numar fix de participanti pentru fiecare echipa.    
Spectatorii vad foarte bine cursa si participantii.    
Una dintre echipele participante la cursa de viteza este descalificata
deoarece nu termina cursa cu toti participantii.
   
Sporturile pot fi doar individuale.    
Cuvantul sport are o lunga istorie, avandu-si originea in cuvantul latin deportare.    

6. Precizeaza, in unu-trei enunturi, o trasatura a personajului Gunther, identificata in fragmentul urmator, si mijlocul de caracterizare utilizat, ilustrandu-l cu o secventa relevanta: „Gunther urmarea cu entuziasm sau cu indignare fiecare noua saritura. Avea simpatii capricioase pentru unul sau pentru altul dintre concurenti, si ii striga ca sa le dea curaj in clipa plecarii sau ca sa-i certe, dupa ce au cazut. Nora se temea sa nu-l oboseasca aceasta agitatie si uneori ii punea mana usor pe umar ca sa-l calmeze.“  

7. Prezinta, in 30-70 de cuvinte, un element de continut comun celor doua texte date, valorificand cate o secventa relevanta din fiecare text.  

8. Crezi ca practicarea unui sport contribuie la dezvoltarea armonioasa a personalitatii unui adolescent? Motiveaza-ti raspunsul, in 50-100 de cuvinte, valorificand Textul 1.  

9. Asociaza fragmentul din „Accidentul“, de Mihail Sebastian, cu un alt text literar studiat sau citit ca lectura suplimentara, prezentand, in 50-100 de cuvinte, o valoare culturala comuna, prin referire la cate o secventa relevanta din fiecare text.  

B. 

1. Scrie in caseta litera corespunzatoare raspunsului corect.
Sunt despartite corect in silabe ambele cuvinte din seria:
a) des-prin-se-ra, i-den-ti-ta-tea
b) des-prin-se-ra, iden-ti-ta-tea
c) de-s-prin-se-ra, i-den-ti-ta-tea
d) des-prin-se-ra, i-de-nti-ta-tea
Raspunsul corect: 
 

2. Scrie in caseta litera corespunzatoare raspunsului corect.
Sunt derivate toate cuvintele din seria:
a) saritura, concurenti, prapastioasa, transmiteau
b) saritura, alergatori, prapastioasa, neliniste
c) terenului, neliniste, culturala, perspectivele
d) terminasera, numai, relatii, interstatale
Raspunsul corect: 
 

3. Scrie in caseta litera corespunzatoare raspunsului corect.
Sensul constructiei subliniate in secventa: „Conceptul sportiv poate deveni un «indicator de schimbare» a societatii globale, de anticipare, evolutii si schimbari prin deschiderea simbolica a relatiilor interstatale.“
a) dovada a intelegerii
b) aratator al empatiei
c) dovada a competitiei
d) semn al evolutiei
Raspunsul corect: 
 

4. Scrie in caseta litera corespunzatoare raspunsului corect.
Pentru cuvintele subliniate in enuntul: „O detunatura de pistol deschise cursa“, un sinonim si un antonim sunt, in ordine:  
a) sabie, trase
b) cutit, sfarsi
c) revolver, inchise
d) flinta, inaugura
Raspunsul corect: 
 

5. Selecteaza din fragmentul urmator trei verbe aflate la moduri diferite, pe care le vei preciza:
„Concurentii cadeau unul dupa altul, ca si cum cineva i-ar fi aruncat de sus in zapada. Foarte rar cate unul reusea sa se mentina pe schiuri si sa se opreasca reglementar in fata tribunei, unde il primeau salve de aplauze.“  

6. Alcatuieste un enunt asertiv in care substantivul „regulament“ sa aiba functia sintactica complement de agent, iar pronumele relativ „care“ sa aiba functia sintactica de nume predicativ.  

7. Transcrie propozitiile din fraza urmatoare, precizand felul acestora: „Concurentii cadeau unul dupa altul, ca si cum cineva i-ar fi aruncat de sus in zapada“. 

8. Rescrie enuntul urmator, reprezentand un fragment dintr-un e-mail al unui adolescent catre prietenul sau care si-a descoperit pasiunea pentru baschet, corectand greselile de orice natura: „Ma bucur mult as fi auzit ca tiai descoperit o pasiune din basket. Cum m-a sti, eu nu sunt deloc pasionat de sport.“ 

Subiectul al II-lea  

Imagineaza-ti ca esti un tanar pasionat de sport si ai participat la o competitie de schi, la care ai castigat un premiu important. Redacteaza o scrisoare catre prietenul tau cel mai bun, de cel putin 150 de cuvinte, in care sa-i relatezi despre experienta traita si despre emotiile pe care le-ai simtit, folosind o secventa narativa, una descriptiva si una explicativa. Data redactarii scrisorii este 25 februarie 202_. 

Modelul de subiect prezentat este extras din lucrarea Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a. Pregatiti-va din timp copilul pentru Evaluarea Nationala 2024! Click AICI pentru detalii si comenzi.  

Sugestii de rezolvari TESTUL NR. 1 

Subiectul I 

A.

1. Doua tipuri de frana care erau interzise schiorilor in ultima competitie sunt plug si christiane.
2. d)
3. d)
4. d)  

5. 
 
Enuntul Corect Incorect
Tribuna nu era amuzata de ultimele sarituri de trambulina.   X
Cursa de viteza are un numar fix de participanti pentru fiecare echipa. X  
Spectatorii vad foarte bine cursa si participantii.   X
Una dintre echipele participante la cursa de viteza este descalificata X deoarece nu termina cursa cu toti participantii.   X
Sporturile pot fi doar individuale.   X
Cuvantul sport are o lunga istorie, avandu-si originea in cuvantul latin deportare. X  

6. Personajul Gunther apare drept un om energic si expansiv, entuziasmat de ceea ce vedea si dornic sa-si impartaseasca emotiile cu ceilalti. Trasaturile lui reies din caracterizarea indirecta, asa cum evidentiaza secventa: „Ii striga ca sa le dea curaj in clipa plecarii sau ca sa-i certe, dupa ce au cazut“.  

7. Un element de continut comun al textelor citate este tema sportului, in diferitele sale ipostaze. Astfel, primul text descrie un concurs de schi, cu emotiile si adrenalina care insotesc orice competitie sportiva, iar al doilea text reprezinta o prezentare generala a notiunii de sport. Fragmentele subliniaza, asadar, importanta miscarii in viata oamenilor, sub forma organizata a unui sport, de orice fel ar fi el.  

8. Opinia mea este ca practicarea unui sport contribuie in mod hotarator la dezvoltarea armonioasa a personalitatii unui adolescent, care invata, in felul acesta, sa-si cunoasca si sa-si depaseasca propriile limite, dar si disciplina si rigoarea care il vor ajuta pe viitor. 
  Practicarea unui sport influenteaza, astfel, nu numai dezvoltarea fizica, ci si pe cea psihica a unui tanar. De asemenea, ii ofera modele de urmat si ii favorizeaza spiritul de competitie, care devine o trasatura constructiva si cu important rol formativ.
  Deci, practicarea unui sport are nenumarate beneficii in dezvoltarea unui adolescent.

Sugestiile de rezolvari prezentate sunt extrase din lucrarea Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a. Pregatiti-va din timp copilul pentru Evaluarea Nationala 2024! Click AICI pentru detalii si comenzi.   


 9. Fragmentul din „Accidentul“, de Mihail Sebastian poate fi asemanat cu fragmentul din romanul „Harry Potter si piatra filozofala“, de J.K. Rowling, in care se descrie jocul de quidditch, sportul preferat din lumea vrajitorilor.
  Astfel, ambele texte evidentiaza particularitatile unor sporturi practicate in echipe si care au premii importante puse in joc, evidentiind, ca valoare culturala, importanta spiritului de echipa,
care face diferenta intr-o competitie. Fiecare sport prezentat are alte reguli, care au scopul de a pastra corectitudinea, dar si de a asigura siguranta participantilor. De asemenea, Mihail Sebastian surprinde desfasurarea competitiei de schi-viteza, iar J.K. Rowling priveste quidditch in ansamblu.
  Asadar, ambele texte prezinta jocuri antrenante si incitante.  

B.
1. a)
2. b)
3. d)
4. c) 

5. cadeau – indicativ
ar fi aruncat – conditional optativ
sa se opreasca – conjunctiv 

6. Nerespectarea regulilor impuse de regulament duce la descalificarea echipei.
El este cel care te-a salutat. 

7. P1 – Concurentii cadeau unul dupa altul – propozitie principala
P2 – ca si cum cineva i-ar fi aruncat de sus in zapada – propozitie secundara circumstantiala de mod, subordonata la P1 prin locutiunea conjunctionala „ca si cum“.  

8. Ma bucur mult sa aud ca ti-ai descoperit o pasiune din baschet! Cum ma stii, eu nu sunt deloc pasionat de sport.  

Subiectul al II-lea  
25 februarie 202_
Brasov 
Salut, frate! 
  Nu ai sa crezi niciodata cat de tare a fost concursul de schi din Poiana Brasov, de saptamana trecuta! Nu credeam vreodata ca o sa-mi placa asa mult un concurs, chiar daca schiez de atatia ani, dupa cum stii. 
  Dar sa vezi cum a fost. Toti concurentii ne-am aliniat la start. Era un concurs de schi viteza, contra timp. Traseul pe care il aveam de parcurs nu era asa de greu, dar destul de abrupt si orice tip de frana era interzisa. Asta suna deja foarte interesant pentru mine, mai ales ca, pana acum, n-am mai participat la un concurs individual, ci doar pe echipe. 
  De asemenea, obligatorie era ocolirea taiata sau virajul carve, adica ocolirea in care cantul schiului urmeaza traiectoria ocolirii, generand pe zapada o urma sub forma unui arc de cerc, cu un derapaj minim sau inexistent. Specifica tehnicii carve este repartizarea greutatii majoritar pe schiul intern, gratie coborarii centrului de greutate cat mai aproape de sol. In cazul schiului alpin, asa cum faceam noi, constructia schiurilor da posibilitate schiorilor sa efectueze viraje taiate pentru a conserva viteza sau a accelera. 
  In asteptarea startului, imi simteam inima batand cu putere, mai-mai sa-mi sparga pieptul. Emotiile ma copleseau, desi nu era prima data cand ma aflam in fata liniei de start. Bine, era prima data cand eram singur, fara echipa cu care eram invatat si pe care stiam ca ma pot baza oricand. Asteptand startul, privirea imi ratacea peste nesfarsita intindere de zapada care mi se infatisa privirilor. In lumina soarelui, zapada stralucea orbitor si parca, zeci de forme colorate isi contopeau nuantele intr-un alb fermecat. Cerul era senin, niciun nor nu se zarea, iar undeva, spre marginile partiei, siruri de brazi falnici margineau zona.  
  Dintr-odata, sunetul startului m-a smuls din visarea mea. Am pornit pe schiuri, alunecand din ce in ce mai repede, cum stiam ca viteza era esentiala pentru cursa in care ma aflam. Toti concurentii erau hotarati sa castige, dar eu nu ma gandeam la asta. Imi coordonam miscarile cat mai bine, incercand sa-mi pastrez calmul si concentrarea. Zapada de pe pista era cum nu se poate mai potrivita, iar schiurile se pliau perfect pe miscarile mele. Pas cu pas, eram din ce in ce mai aproape de linia de final. 
  Nu stiam cat timp a trecut, al catelea eram in cursa, stiam doar ca nu ma pot opri, ca nu trebuie sa ma opresc. Si nu m-am oprit pana la final, pana cand am castigat cursa, de fapt!
  A fost uimitor, totul! Data viitoare, trebuie neaparat sa fii cu mine la o asemenea competitie!
  Astept vesti de la tine cat mai curand!  
 
Al tau prieten 
Sugestiile de rezolvari prezentate sunt extrase din lucrarea Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a. Pregatiti-va din timp copilul pentru Evaluarea Nationala 2024! Click AICI pentru detalii si comenzi.