Un proiect editorial realizat de
PortalInvatamant.ro

Un proiect editorial realizat de PortalInvatamant.roModele de teste [REZOLVATE] Evaluare Nationala clasa a VI-a 2024: Matematica si stiintele naturii Modele de teste [REZOLVATE] Evaluare Nationala clasa a VIII-a 2024: Matematica Subiecte Evaluare Nationala Clasa 6 2024: Romana si Matematica Subiectele de la Evaluarea Nationala clasa a II-a 2024 la Limba Romana Subiectele de la Evaluarea Nationala clasa a IV-a 2024 ROMANA si MATEMATICA Subiecte + Barmen Evaluare Nationala 2024 Romana clasa a VIII-a Subiect rezerva Evaluare Nationala 2024 Limba romana Subiecte + Barmen Evaluare Nationala 2024 Matematica clasa a VIII-a Evaluare Nationala clasa a VI-a limba si comunicare. Modele de teste [REZOLVATE] Evaluare Nationala 2024 clasa a VIII-a. Modele de teste [REZOLVATE] la limba si literatura romana Evaluare Nationala clasa a II-a. Modele de teste [REZOLVATE] la Limba Romana Evaluare Nationala clasa a II-a. Modele de teste [REZOLVATE] la Matematica Evaluare Nationala clasa a IV-a 2024. Modele de teste [REZOLVATE] la Matematica Evaluare Nationala 2024 clasa a IV-a. Modele de subiecte [REZOLVATE] la Limba Romana Subiecte Evaluare Nationala 2023 clasa a VIII-a. Modele de teste pentru Evaluarea Nationala 2023 publicate de Ministerul Educatiei Subiectele de la Evaluarea Nationala clasa a II-a 2023. Cerintele pentru Limba romana SCRIS si CITIT Subiectele de la Evaluarea Nationala clasa a II-a 2023 la Matematica Subiectele de la Evaluarea Nationala clasa a IV-a 2023 ROMANA si MATEMATICA Subiecte + barem Romana Evaluare Nationala 2023 clasa a VIII-a Subiecte + barem Matematica Evaluare Nationala 2023 clasa a VIII-a

Modele de teste [REZOLVATE] Evaluare Nationala clasa a VI-a 2024: Matematica si stiintele naturii

Modele de teste REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala 2024 - clasa a 6-a - Matematica si stiintele naturii

TEST NR 1: Bratul Borcea 

Bratul Borcea, afluent al Dunarii, a fost botezat dupa numele unui boier. Teritoriul municipiului Calarasi este udat de apele bratului Borcea care se desprinde din albia Dunarii in amonte de oras la circa 9 km – Ostrov – si are o lungime totala de 99 km pana la unirea sa din nou cu Dunarea, in dreptul localitatii Giurgeni.

Pentru a raspunde la cerintele 15, cititi urmatorul text:

Bratul Borcea trece prin urmatoarele localitati, care au urmatorul numar de locuitori, stabilit in urma recensamantului, realizat in anul 2011.
 
Localitate Vladeni Facaeni Bordusani Fetesti Borcea Calarasi
Nr. locuitori 2 156 5 438 4 471 27 122 7 986 71 158

1. Incercuiti litera corespunzatoare raspunsului corect.
Care este numarul de locuitori ai orasului Fetesti?
a) 2 156
b) 5 438
c) 4 471
d) 27 122

2. Incercuiti litera corespunzatoare raspunsului corect.
Cu cat este mai mare numarul locuitorilor din comuna Borcea fata de numarul locuitorilor din comuna Facaeni?
a) 2 156
b) 2 548
c) 7 986
d) 5 438

3. Incercuiti litera corespunzatoare raspunsului corect.
Unitatea de masura a lungimii in Sistemul International este:
a) km; b) kg; c) m; d) mm 

4. Pe bratul Borcea, ce curge cu o viteza de 1,5 m/s, se afla doua barci la o distanta de 40 m. Ele pornesc simultan una spre cealalta, mergand cu viteza de 2 m/s. Dupa cat timp se intalnesc? 

Modelul de subiect prezentat este extras din lucrarea Culegere de teste rezolvate la matematica si stiintele naturii clasa a VI-a. Pregatiti-va din timp copilul pentru Evaluarea Nationala 2024! Click AICI pentru detalii si comenzi. 


5. Bratul Borcea este o zona protejata, fiind declarata Arie de Protectie Speciala Avifaunistica in 2007. In zona protejata din jurul bratului Borcea este semnalata prezenta mai multor pasari ca specii de: uliu
cu picioare scurte, ciocarlia de camp, privighetoare-de-balta, starc rosu, ciuf-de-padure, barza alba, barza neagra, rata caraitoare, pelican comun etc.
Incercuiti litera corespunzatoare raspunsului corect:
Barza alba face parte din grupa pasarilor: 
a) scurmatoare
b) picioroange
c) agatatoare
d) rapitoare

Pentru a raspunde la cerintele 6- 10, cititi urmatorul text:

Pe o harta fluviala a bratului Borcea sunt marcate mai multe pontoane, care fac transportul pe apa al pietonilor si autovehiculelor.
Aceste pontoane sunt amplasate in punctele A, B, C, D, M ca in figura de mai jos. Se stie ca BAǁDC, DAǁBC, DA = CB, AC = 30 km, iar AMAC=39.

6. Aflati lungimea segmentului AM. 
 
Vezi rezolvarea mai jos. ⬇⬇⬇⬇⬇⬇⬇⬇ 

7. Stabiliti daca triunghiul ACB este congruent cu triunghiul CAD. 

8. In timpul iernii, pe bratul Borcea apar sloiuri de gheata. Urmarind graficul de mai jos, indicati ce fenomene fizice sufera o bucata de gheata luata din Dunare si pusa intr-un vas la temperatura camerei. Incercuiti litera corespunzatoare raspunsului corect:
a) incalzire gheata, topire gheata, racire apa
b) incalzire gheata, topire gheata, incalzire apa
c) racire gheata, topire gheata, racire apa
d) topire gheata, racire gheata, racire apa


9. Aria protejata din jurul bratului Borcea reprezinta o zona naturala care cuprinde stepe, lacuri, rauri, mlastini, turbarii, pajisti naturale, terenuri arabile cultivate, paduri de foioase, ce asigura mediul de viata pentru mai multe specii de plante si animale. Asociati fiecare animal din coloana A cu grupa de vietuitoare din care face parte din coloana B. Scrieti litera corespunzatoare in spatiul punctat din dreptul fiecarei cifre a coloanei A. O grupa de animale nu permite nicio asociere. 
 
Coloana A Coloana B
.....1. vidra a) Mamifere
.....2. triton dobrogean b) Amfibieni
.....3. gasca cu gat rosu c) Reptile
  d) Pasari

10. In urma analizei datelor privind numarul pasarilor din zona naturala protejata, s-a obtinut un numar de 126 de specii de pasari cu prezenta constanta in zona si 11 specii care apar rar in perimetrul cercetat sau care obisnuiau sa fie prezente constant, insa in ultimii doi, trei ani nu au mai fost intalnite in zona. Precizati o cauza a raririi prezentei anumitor specii de pasari in zona cercetata. Motivati raspunsul dat.  

Pentru a raspunde la cerintele 11-15, cititi urmatorul text:

O parte dintre localitatile strabatute de Bratul Borcea sunt locuri amenajate pentru agrement si pescuit, pentru pescarii amatori, dar si pentru pescarii profesionisti. Se pot prinde urmatoarele specii de peste: somn, stiuca, avat, salau, crap, caras.

11. O gospodina vrea sa pregateasca pentru iarna conserve de peste in sos tomat si are nevoie de 80 kg de peste salau, crap, avat. Kilogramele de salau reprezinta 60% din totalul kilogramelor de peste. Kilogramele de crap reprezinta 20% din salau si restul kilograme de avat. Cate kilograme de avat sunt?  

12. Pentru a inveseli zona de agrement s-au instalat beculete colorate legate in serie. Desenati schema unui circuit electric format din 4 becuri legate in serie, o baterie si un intrerupator, astfel incat becurile sa lumineze.  

13. Accesul si vizitarea ariei naturale protejate din zona se poate face solitar sau in grupuri organizate. In aria naturala protejata sunt interzise actiuni care ar putea pune in pericol elementele de biodiversitate, ca de exemplu este interzisa abandonarea sau depozitarea deseurilor de orice fel. Precizati un argument in favoarea respectarii acestei reguli de catre vizitatori.  

14. Un pescar a prins un somn si l-a cantarit folosind un cantar de bucatarie cu arc (resort). Stiind ca somnul cantareste 4 kg si ca alungirea resortului cantarului este de 4 cm, aflati constanta elastica a resortului.  

15. Bratul Borcea este important pentru ca aceasta zona gazduieste efective importante ale unor specii de pasari protejate prin lege, ale unor specii periclitate, asa cum este rata rosie (100-120 de perechi) sau extrem de rare, asa cum este gaia neagra (3-4 perechi). Precizati o regula de respectat pentru a mentine efectivul acestor pasari. Motivati raspunsul dat.  

Model de rezolvare TEST NR 1: Bratul Borcea   

1. d
2. b
3. c
4. t = d/(v1 + v2) = 10 s
5. b 
6. AC = 3AM, de unde rezulta faptul ca AM = 10 cm
7. BC = AD, AC = AC (latura comuna),  rezulta prin cazul de congruenta L.U.L. faptul ca cele doua triunghiuri sunt congruente. 
8. b
9. 1. a, 2. b, 3. d
10. Cauzele pot fi: vanatoarea pasarilor, ierni aspre cu ger si zapada care acopera culturile, lacul ingheata mai devreme, deranjul cauzat de prezenta oamenilor sau a animalelor domestice. Oricare din aceste cauze afecteaza pasarile, care nu mai gasesc hrana sau adapost. 
11. salau = 60100×80=48 kg. crap = 20100×49 = 9,6 kg de unde rezulta 22,4 kg avat
12. 

13. Deseurile polueaza mediul de viata al plantelor si animalelor, ducand la perturbari ale intregului ecosistem. 

14. k=Fe/l; Fe=G; G=m × g = 40 N; l=4cm=0,04m; k=1000 N/m


15. Sa fie interzis braconajul/vanatoarea pasarilor, sa se interzica distrugerea cuiburilor sau rapunerea puilor, sa fie interzisa deranjarea pasarilor in timpul cuibaritului, sa fie interzisa defrisarea zonelor forestiere in care exista cuiburi de pasari, pentru ca sunt specii cu putini indivizi si pot disparea. 

Modelul de rezolvare prezentat este extras din lucrarea Culegere de teste rezolvate la matematica si stiintele naturii clasa a VI-a.  Asigurati-i copilului dvs. reusita la Examenul de Evaluare Nationala din 2024! Click AICI pentru detalii si comenzi.